Lågt testosteron, vad det är, symptom på brist och öka mängden testosteron

Vad testosteron är för något?

Testosteron är ett hormon som existerar inom människor och även en del djur. Hos männen ansvarar testiklarna för testosteronproduktionen och även kvinnor producerar en mindre mängd testosteron från äggstockarna. Testosteron är klassat som ett androgen (eller manligt hormon) men spelar en viktig roll både hos män och kvinnor. Hos män är testosteronet relevant för saker som puberteten, spermieproduktionen, den sexuella lusten, förbränningen av kroppsfetter, produktionen av röda blodkroppar, musklernas styrka och humöret. Hos kvinnorna påverkar testosteronet fertiliteten, skelettet och bröstens hälsa samt menscykeln.

Testosteron kallas för det manliga könshormonet och kvinnornas motsvarighet är östrogen. Det är testosteronet som ser till att mannan övergår från barn till vuxen och får saker som mogen röst, könshår, skäggväxt, hår på kroppen, större muskler, etc. Även hjärnan är i stor grad beroende av testosteron för att ha en optimal funktion då testosteronet påverkar humöret, minnet och sexdriften. Till skillnad från vandringssägnerna så påverkas dock inte penisstorleken av testosteronmängden.

Vad innebär det att ha lågt testosteron

Att ha lågt testosteron innebär att man har en lägre koncentration av könshormonet i blodet än vad som anses vara normalt för sin ålder. Det är viktigt att komma ihåg att mängden testosteron sjunker med åren, och att en äldre person har lägre mängder testosteron än en ung tonårig kille. Det behöver inte nödvändigtvis innebära någon fara. Däremot så är det bra att konsultera en doktor om man upplever något av symptomen på testosteronbrist, då detta enkelt kan korrigeras med testosterontillskott. (Kolla onlineapotek apotekeett.com) De problem som män som utvecklat en diagnostiserad testosteronbrist rapporterar är bland annat ett mindre antal spontana erektioner under dagen, lägre hårväxt på bröstet/kroppen, förminskade testiklar, en dålig libido och vilja att ha samlag, svårigheter att koncentrera sig, deppighet, ilska, trötthet, med mera. Det är som du ser många saker som pekar på lågt testosteron, och det är inte alltid dessa beror på just detta. Så ta ett test och kontrollera testosteronet om du känner dig osäker på om du är drabbad av testosteronbrist.

Att öka mängden testosteron i kroppen

Man behöver inte nödvändigtvis vända sig till sjukvården för att öka mängden testosteron i kroppen. Man kan öka sina testosteronvärden på naturlig väg med några enkla knep. Till att börja med ska man se till att få tillräckligt med sömn, då sömnbrist är starkt förknippat till lågt testosteron. Så försök att få dina 7-8 timmar per natt. Styrketräning är även något som är bra för testosteronproduktionen. Försök att träna i korta, snabba intervaller och inte för tungt. Om du inte gillar styrketräning, så kan du ägna dig åt någon annan motionsform, men styrketräning anses vara mest effektivt då den ökar muskelmassan. Se även till att äta en balanserad och nyttig kost och få i dig vitaminer och mineraler. Just mineralen Zink är extra viktig, då låga halter av zink kan leda till sämre testosteronproduktion.

Vanliga symptom på testosteronbrist

Att ha låga testosteronvärden ger ofta olikartade och diffusa symptom, och det kan vara svårt att veta om det man upplever beror på testosteronet eller andra orsaker. Det är dock mycket smidigt att mäta testosteronet medelst ett enkelt blodprov hos läkaren. Själva symptomen på lågt testosteron kan utvecklas och bli starkare med tiden. I början kan mannen uppleva en lägre mental och fysisk prestationsförmåga. Dessa kan förekomma tillsammans med dåligt humör, nedstämdhet och svårigheter att koncentrera sig. Rent fysiskt vittnar många män om svettningar, frossa, svindel och oregelbunden puls. Även sexlivet påverkas i hög grad av lågt testosteron, där både möjligheten att få en erektion och lusten påverkas negativt. Om man försöker få barn är det extra viktigt att inte ha lågt testosteron, då spermieproduktionen och spermiernas kvalitet sjunker vid låga testosteronvärden. Slutligen kan män även konstatera att muskelmassan minskar och att man ansamlar fett över magen, som både kan härledas till testosteronbrist.

Behandlingar mot testosteronbrist

Man kan behandla låga testosteronvärden på olika sätt. Det finns exempelvis medicin i formen av en gel som smörjs in regelbundet på armarna. Man kan även få sprutor med testosterontillskott utskrivna av läkaren för att höja värdena. Sedan finns det även en typ av plåster som man applicerar på huden en gång per dygn, som släpper ut en låg mängd testosteron löpande under hela perioden. Slutligen kan man även inta extra testosterontillskott i form av kapslar eller tabletter. När du får din diagnos kommer läkaren gå igenom behandlingsmetoderna och utröna den lämpligaste varianten för just din personliga situation.